Fryksta trädgårdscafé

Trädgårdscafé

Fryksta Trädgårdscafé ligger cirka tre kilometer från Kils centrum och bara ett stenkast bort från Frykensjöarna. Det är ett mysigt trädgårdscafé där man, under de härliga sommarmånaderna, kan sitta under äppelträden med en kopp kaffe och hembakat fikabröd. Här satsar caféet på ekologiska och lokalproducerade råvaror och specialiteter från Värmland, som den goda Frykenkakan. Det är en mandelkaka som är bakad på skrädmjöl från Stöpafors kvarn. Med en klick grädde och hjortronsylt, får man en smakupplevelse som man sent ska glömma. Kaffet och fikabrödet serveras på närproducerad keramik från Fryksta krukmakeri som ligger på samma tomt och som man också kan besöka.

Trädgårdscafé som är familjeägt

Ett trädgårdscafé med kaffe och fikabröd

Sommarcaféet ägs av en kvinna som växte upp på gården. Hon köpte huset av sina föräldrar som driver krukmakeriet. Drömmen om att öppna ett trädgårdscafé hade funnits där länge och nu gick den i uppfyllelse. Hennes nisch var att göra företaget litet och mysigt med få kakor att köpa. Det visade sig vara ett lyckat koncept. Caféet har blivit ett populärt resmål och många återkommer för att sitta utomhus och njuta av trädgården och fikat. Efter fikat kan man gå ner till nedre Fryken och strosa runt. Varför inte ta ett dopp i den härliga sjön? Det är ställe där man kan se och göra mycket under en ledig helg.

Det är inte bara det småskaliga som gjort caféet populärt. Kakorna är givetvis mycket goda, och när människor får höra att det mesta är ekologiskt eller lokalproducerat – ja, då blir det extra gott. Här är bären i bakverken plockade i trädgården och ägarinnan kan till och med peka ut vilken bärbuske hon plockat bären ifrån. Ägarinnan bakar allt själv, och hon är noga med hur det läggs upp på tallriken. Det ska vara vackert, och hon brukar fota sina bakverk och lägga upp bilderna på sociala medier. Det är ett trädgårdscafé som är noga med att gästerna ska trivas och känna sig välkomna.

Jobbar även på hösten och vintern

Fryksta trädgårdscafé har endast öppet under sommarmånaderna. Det blir ju lite kallt att sitta ute på hösten och vintern. Men tro inte att ägarinnan ligger på latsidan under de kyliga månaderna. Nej, det är då hon provar nya recept att bjuda på under sommarhalvåret. Bilderna på de smaskiga bakverken på sociala medier, gör att gästerna har något att se fram emot när sommarkaféet återigen öppnar i juni. Ägarinnan åker runt på olika matmarknader och kan då se och höra vad folk tycker om hennes nyproducerade bakverk. På så vis vet hon vad som fungerar och vad hon behöver ändra på.

Fryksta trädgårdscafé är ett ställe dit man kan ta med sig sina nära och kära. Det är ett café som är mycket barnvänligt. Det finns stora ytor där barnen kan springa av sig, och om det är väldigt varmt ute så kan man ta med sig barnen till stranden och ta ett dopp. Caféet är en plats där man kan njuta av utsikten året om. Så även om caféet är stängt under höst och vinter, så finns stranden och sjön kvar. Ta med lite eget fika och njut av årstidernas växlingar.

Det lokala och det goda lockar

Kom till ett Trädgårdscafé som värnar om det goda, både för kroppen och naturen. Det lokalproducerade och ekologiska är det som gör att människor kommer till caféet. Man kan välja på tre olika kakor som är hembakade, med spännande smaker från Värmland, och som serveras på keramik som har gjorts i krukmakeriet i närheten. Det är ett trädgårdscafé som vill att besökaren ska trivas, vilja stanna länge och komma tillbaka till flera gånger. Det finns mycket att se och göra, inte bara i trädgården utan även i närheten av caféet. Ta ett dopp i sjön eller njut av allt det vackra som naturen har att ge. Det är ställe som passar utmärkt att åka till en varm, härlig sommardag.

Du hittar öppettider på Frykta trädgårdscafés hemsida.