Om Värmland

Värmland

Värmland är ett landskap i Sveland. Det är också ett hertigdöme för prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Här bor ungefär 315 000 personer, varav de flesta bor i residensstaden Karlstad som har cirka 62 000 invånare. Skogsstjärnan utgör landskapsblomman och landskapsdjuret är varg, ett djur som orsakar en stor debatt varje år om dess jakt. Under landskapets historia var Värmland i nära förbindelser med Norge, men allt eftersom handeln med Östsverige blev viktigare under medeltiden och de efterföljande seklerna blev landskapet mest knutet till Sverige. Under hungersnöden var emigrationen till USA stor, med närmare 78 000 personer som aldrig återkom.

Värmland och dess miljöer

Karlstad, Värmland, i solnedgång.

I Värmland finns det 5500 fornlämningar att se, varav flera kungshögar. Kungshögen i Nysäter är från tidig vikingatid och är en grav med 40 meter i diameter. Den finns längs en flod som användes flitigt av vikarna som transportväg under vikingatiden Visste du att Sveriges senaste stadsbildning finns här? Det är Säffle som fick stadsprivilegier 1951 och är därmed Sveriges yngsta stad. Här finns även Mårbacka minnesgård där Selma Lagerlöf skrev några av sina största verk och där hon spenderade sina sista dagar i livet. Idag finns det även ett känt spa uppkallat efter henne, Selma Spa, som är Sveriges första spa.

Det finns flera internationellt och nationellt kända personer från Värmland. Den mest kända personen är nog nobelpristagaren Selma Lagerlöf, erkänd för sina verk såsom ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och ”Gösta Berlings Saga”. En annan känd person är bortgångna artisten Monica Zetterlund som fick en erkänd karriär som jazzsångerska med flera internationella samarbeten. Idag finns det ett museum tillägnat henne i hennes hemstad, Hagfors. Andra kända namn är före detta statsminister Tage Erlander, före detta partiledaren för kristdemokraterna Göran Hägglund, poeten Gustaf Fröding och skådespelerskan Mia Skäringer. I Karlstad finns ett universitet där flera kända personer har studerat, bland annat journalisten Anna Hedenmo.

Äta och göra

Värmland har över tio stycken caféer som alla är listade i White Guide Café. Det finns även åtta restauranger som har listats i samma guide. Några av dem är 3 Kök Restaurang, Almars Krog, Barbord Kök & Bar och Blå Kök & Bar. Men även om det ännu inte finns några restauranger med stjärnor från Michelin så finns ambitionen och den höga kvalitén i landskapet. Sitt ner och njut av en kaffe medan du lyssnar på den intressanta värmländska dialekten som många talar här. Kanske har många någon gång passerat Sveriges första stationshus som finns i Fryksta, där dock enbart 125 invånare bor.

Sport är även stort i Värmland. Carlstad Crusaders har varit med i SM-final i amerikans fotboll tolv gånger. De har vunnit sju raka SM-guld i rad, nu senast 2016. Ishockeylaget Färjestad BK är Sveriges rikaste förening, som dessutom har flera SM-vinster genom historien. Men man kan ta med sina barn på ett äventyr i Värmland. Här hittar man flera olika aktiviteter och äventyr för barn inom sport och friluftsliv. Är man ute efter en aktiv semester kan man hitta flera tips såsom till exempel Arvika Kanotcentrum, spännande Boda Borg, besöka Huskyfarmen där man kan lära sig mer om denna hundras eller om det är vinter så finns det flera ishallar för stora och små. De tre saker att göra och se som toppar Tripadvisor är Lars Lerins sandgrund, Mariebergsskogen och slutligen Värmlands Museum.

Värmland i framtiden

Handelsprofessorn och ekonomen Kjell A Nordström retade upp ett helt landskap när han sade att Värmland kommer att bli skräpytor i framtiden när folk istället flyttar till storstäderna. ”Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd”, sade han nyligen vid ett seminarium på Nordic Business Forum Sweden. Kommunalrådet i Avesta menar att det är överdrivet, inte minst för att det finns faktiskt ett universitet i Värmland som ligger i Karlstad. Däremot håller han med om att det sker en utflyttning till storstäderna. Men kvar blir industrin som ska försörja storstäderna. Nu har ekonomen fått en öppen inbjudan från de olika kommunerna för att se den framtidstro invånarna ser.