12 fantastiska hälsofördelar med omega 3

Omega 3 som jag köpte på Snorbilligt är en typ av bra fett som har kraftfull antiinflammatorisk verkan och som därför kan användas för att kontrollera kolesterol och blodglukosnivåer eller förhindra hjärt-och hjärnsjukdomar, samt förbättra minne och humör.

Det finns tre typer av omega 3: dokosahexaensyra (DHA), eikosapentaensyra (EPA) och alfa-linolensyra (ALA), som kan hittas speciellt i havsfisk som lax, tonfisk och sardiner och i frön som chia och linfrö. Dessutom kan omega 3 också konsumeras i kosttillskott i form av kapslar, som säljs i apotek, apotek och näringsbutiker.
12 fantastiska hälsofördelar med omega 3

På grund av dess egenskaper har omega – 3 indikerats som ett viktigt näringsämne för en hälsosam och balanserad kost, eftersom det kan ge flera hälsofördelar, de viktigaste är:

 1. Minskar inflammation

Omega 3 har antiinflammatoriska egenskaper som kan vara mycket användbara vid behandling av inflammatorisk tarmsjukdom eller reumatoid artrit, till exempel https://snorbilligt.se/, eftersom det minskar produktionen av inflammatoriska ämnen såsom eikosanoider och cytokiner. Dessutom bidrar den antiinflammatoriska verkan av omega 3 till att förhindra cellskador som kan leda till utseende av cancer.

 1. Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar

Omega 3 hjälper till att minska dåligt kolesterol och triglycerider, som är ansvariga för att bilda fettplakor i artärerna, vilket främjar bättre funktion av artärerna och hjälper till att förhindra infarkt, arytmi, hjärtsvikt och stroke.

Dessutom bidrar omega 3 till att öka bra kolesterol, kontrollera blodtrycket och minska cellskador samtidigt som blodkärlen hålls friska.

 1. Förhindrar bildandet av blodproppar

Omega 3, särskilt DHA och EPA, har antikoagulerande egenskaper, vilket minskar bildandet av blodproppar genom att förhindra blodplättar från kluster och därför kan detta fett bidra till att förebygga allvarliga komplikationer som djup venetrombos eller lungemboli, till exempel.
12 fantastiska hälsofördelar med omega 3

 1. Hjälper till att bekämpa depression

Omega 3 skyddar hjärnceller genom att förbättra sin aktivitet, vilket leder till en ökning av ämnen som är ansvariga för känslor, humör och välbefinnande som serotonin, dopamin och noradrenalin.

Således hjälper omega 3 till att förebygga, bekämpa och hjälpa till vid behandling av depression genom att minska depressiva symtom, sömnstörningar och brist på sexuell aptit, vilket är vanliga symptom hos deprimerade människor.

 1. Bekämpa astma

Omega 3, eftersom det har anti-inflammatorisk verkan, hjälper till att bekämpa astma, förutom att kunna agera minska risken för nya kriser, och därför kan konsumtionen av livsmedel som är rika på detta fett eller användning av tillägg indikeras av nutritionisten för att komplettera behandlingen som indikeras av läkaren.

 1. Förhindrar autoimmuna sjukdomar

Vissa studier visar att omega 3 kan bidra till att minska risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar, vilket är när immunsystemet inte känner igen friska celler i kroppen och angriper dem, förstör dessa celler, som i fallet med typ 1-diabetes eller multipel skleros, till exempel. Dessutom kan detta fett hjälpa till vid behandling av lupus, reumatoid artrit, ulcerös kolit, Crohns sjukdom och psoriasis.

 1. Hjälper till att kontrollera blodsockret

Vissa studier visar att omega 3 kan bidra till att minska blodsockernivån genom att förbättra insulinresistensen och kan vara en viktig allierad vid behandling av typ 2-diabetes.
12 fantastiska hälsofördelar med omega 3

 1. Förbättrar hjärnans funktion

Omega 3 är ett mycket viktigt näringsämne för hjärnfunktioner, eftersom 60% av hjärnan består av fett, särskilt omega 3. Så, bristen på detta fett kan vara förknippat med lägre inlärningsförmåga eller minne.

På så sätt kan ökad konsumtion av omega 3 bidra till att skydda hjärnceller genom att säkerställa hjärnans korrekta funktion, Förbättra minne och resonemang.

 1. Förhindrar Alzheimers

Vissa studier visar att konsumtionen av omega 3 kan minska minnesförlust, ouppmärksamhet och svårigheten att logiskt resonemang, vilket kan minska risken för att utveckla Alzheimers, genom att förbättra hjärnans neurons funktion. Men fler studier behövs fortfarande för att bevisa denna fördel.
12 fantastiska hälsofördelar med omega 3

 1. Förbättrar hudens kvalitet

Omega 3, särskilt DHA, är en komponent i hudceller, ansvarig för cellmembranets hälsa, vilket håller huden mjuk, hydratiserad, smidig och rynkfri. Således, genom att konsumera omega 3 är det möjligt att behålla dessa egenskaper hos huden och dess hälsa.

Dessutom hjälper omega 3 till att skydda huden från solskador som kan orsaka åldrande, eftersom det har en antioxidant effekt.

 1. Kontrollerar uppmärksamhetsunderskott och hyperaktivitet

Många studier visar att omega 3-brist är förknippad med Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) hos barn och att ökad konsumtion av omega 3, särskilt EPA, kan minska symtomen på denna sjukdom, vilket bidrar till att förbättra uppmärksamhet, uppgift slutförande och minska hyperaktivitet, impulsivitet, agitation och aggressivitet.

 1. Förbättrar muskelprestanda

Tillskott med omega 3 kan bidra till att minska muskelinflammation orsakad av motion, påskynda muskelåterhämtning och minska smärta efter träning.

Omega 3 bidrar också till att förbättra humör och förbättra prestanda i träning, samt att vara viktigt för att underlätta starten av fysiska aktiviteter eller för personer i medicinska behandlingar som fysioterapi eller hjärtrehabilitering.

Läs mer om fördelarna med omega 3 i följande video:

Livsmedel rika på omega 3

Den främsta källan till omega 3 i kosten är havsvattenfisk som sardiner, tonfisk, torsk, katjon och lax. Förutom dem är detta näringsämne också närvarande i frön som chia och linfrö, kastanjer, nötter och olivolja.

Bland de vegetabiliska källorna är linfröolja den rikaste maten i omega-3, vilket är mycket viktigt dess användning för personer som är vegetarianer. Kolla in en komplett lista över livsmedel rika på omega 3.
Fördelar med omega 3 under graviditeten

Tillskott med omega 3 under graviditeten kan rekommenderas av obstetrikern, eftersom det förhindrar för tidig födsel och förbättrar barnets neurologiska utveckling, och i för tidiga barn förbättrar detta tillskott kognitiv förmåga, eftersom det låga intaget av detta fett är förknippat med barnets lägre IQ.

Omega tillskott under graviditeten ger fördelar såsom:

Förhindra maternell depression; Minskar risken för preeklampsi; Minska fall av för tidig födsel; Minskar risken för låg vikt i barnet; Minskar risken för att utveckla autism, ADHD eller inlärningsstörningar; Lägre risk för allergier och astma hos barn; Bättre neurokognitiv utveckling hos barn.

Tillskott med omega 3 kan också göras under amningsfasen för att möta moderns och barnets ökade behov och bör ske enligt medicinsk rådgivning.